top of page
Zoeken

Geven en nemen

Foto van schrijver: Liesbeth MeijerLiesbeth Meijer

Balans tussen geven en nemen - heb je daar wel eens over nagedacht? 

Mooi artikel in het NRC over Terschelling (zie de link onderaan). Hoewel, ik herken het niet zo hoor dat bellen als vaste badgast alsof je de nieuwkomers wilt opvoeden, à la Amsterdam ....

Het verlangen naar Terschelling, vanaf het Wad langzaam het groene strand, West inclusief Brandaris, de oude haven met z'n Tjalken en Botters en daarnaast de masten van de vele X-yachts, Waarschepen en andere zeebonken, zien verschijnen. Een skyline die in z'n eenvoud wonderschoon is. Het gevoel van een sacred place merk je als je de natuur van Terschelling ontdekt, de stilte (zelfs in de zomer), de bizar mooie stranden, de weinige strandtenten en de mooiste zons op- en ondergang. Maar pas als je uren alleen over de punt loopt of naar de Bosplaat gaat, de diversiteit aan flora en fauna hoort, ruikt en ziet, merk je wat dit eiland zo bijzonder maakt. Je wordt er stil van en wilt niet meer weg. Al regent het pijpenstelen. 

Al even post ik over Terschelling, schrijf ik blogs vanaf @Terschelling over ronde gedachten. De wens mijn teams mee te nemen, omdat het effect van daar zijn vergelijkbaar is met zijn in de wildernis van #Ithala of #Imfolozi in Zuid-Afrika. Met een tweeledig doel: de balans tussen geven en nemen. Je komt er niet alleen voor je eigen ontwikkeling, je komt Terschelling (maar ook Ithala en Imfolozi) ook iets brengen. Jouw steun aan natuurbehoud, inzet voor wat lokaal behouden moet blijven, oprechte aandacht voor wat daar gebeurt. Dat is meer dan een locatie voor vakantie, leiderschapscursus of retraite. Het wordt als vanzelf en vanuit het hart: "leading by example" en kijken naar wat de natuur jou vertelt, leert en laat zijn. Nee bederf het geheim van @Terschelling niet. Hoe? Je afvragen wat ons drijft hier te wonen, werken en verblijven. Dat zal nooit geld zijn. Als je weet wat het wél is, komt bederf niet in je op. Vanuit geen enkel perspectief. Dan houd je het leidende principe in ere. Dat geldt ook voor organisaties en teams: wat is het wat jullie drijft en leidt in de organisatie? Is er balans tussen brengen en halen? Wat levert een disbalans jullie op of waar is dat een oplossing voor? Waar ben jij het meest mee verbonden? Vanuit welke positie sta jij in jouw werk?

Door jezelf dit soort vragen te stellen krijg je andere informatie - het is een soort ontdekkingsreis zonder dat je iets moet oplossen. De natuur is daarvoor een prachtig podium omdat ook de natuur je dingen laat zien op een andere manier dan een vierkante kamer met een tafel en stoelen. Niet direct beter, wel anders. Het is het verzamelen van informatie omdat je meerdere perspectieven erbij haalt. Zo simpel is het. Ook raak je makkelijker de kern van dat wat echt belangrijk voor je is. Vaak is die bron die natuurlijke bron die je energie geeft en iets brengt voor jouw welbevinden. Een vaak kwetsbare plek die je ook wilt beschermen. Net zoals de mooiste plekken op aarde waarvan Terschelling en Ithala er slechts twee zijn, waar zoveel wijsheid is. 

Nog even dan komt de kustlijn in zicht. Puur, zeewind, zilte @lucht en een grote glimlach. Voor zowel een vakantie als ook werk. Voor een zomers coachgesprek of intake voor een teamsessie ben je meer dan welkom. Vaak is een dag op het eiland genoeg om stil te staan bij jouw balans tussen geven en nemen of een beeld te krijgen over de balans tussen geven en nemen in jouw team of organisatie. 

Een zogenaamd balansdagje dus, maar dan anders. 

LUCHT! werkt op Terschelling samen met Bureau Basalt. 


Linkje naar artikel in NRC Handelsblad: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/22/bederf-het-geheim-van-terschelling-niet-verder-11224520-a1564158

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Het tij

コメント


bottom of page