top of page

Zakelijk?

Wat is zakelijk? Wanneer ben je zakelijk?

Of moet je een zakelijke uitstraling hebben, vooral niet zweverig overkomen, om meer klanten te krijgen? Het zijn vragen die me de laatste tijd bezig houden bij de positionering van mijn bedrijf.

 

Wat vinden mijn lezers van mijn blogs van de website? Wat vinden bezoekers van mijn linkedin pagina van de zakelijke uitstraling? 

 

Ik heb een aantal mensen gevraagd om feedback over onder meer de wijze waarop ik het ondernemerschap invul, mijn bedrijf presenteer en wat persoonlijke zaken. Dat levert mooie gesprekken op, en ook verrassende uitingen van mensen die ik hoog heb zitten. Ook laat het een bepaalde eenduidigheid zien wat weer helpt bij de positionering. 

 

Ik worstel met zakelijkheid. De website van een mannelijke 'collega', in het woud van coaches-trainers, die vele malen meer met spiritualiteit bezig is dan ik, is grijs en blauw. Zonder te lezen wat er staat zegt een van mijn feedbackers, 'laat me raden, een man' en 'die ontvangt zeker 50 euro per uur meer dan jij' 'geruststellend zakelijk in jullie branch' 'die wil je hebben, dan krijg je wat'. 

 

Waaaaaaaat????? 

Tegelijkertijd een zucht van 'waarschijnlijk heeft ze gelijk'. Ook omdat ik soort van lonkend kijk naar wat hij bereikt heeft. We hebben een leuk gesprek over focus over wat ik aanbied, wat de resultaten zijn en welke taal ik gebruik. Ze is ook heel eerlijk: ik verwijs mijn netwerk niet naar je door. Niet omdat je het niet kunt, integendeel, maar mijn netwerk wil zakelijkheid en geen gras in de lucht. Dat riekt teveel naar een coachende creatieve huisvrouw.

 

Waaaaaaaat????? 

Als ik iets niet ben is dat het wel. Ik ben een snelle, scherpe en zeer resultaatgerichte jurist die de laatste jaren de zachtheid heeft gevonden en ingezet in het werk. Hierdoor ontstond zoveel meer effectiviteit. Mijn persoonlijke ervaring is handelsmerk geworden. LUCHT! is de resultante van jaren zwoegen - vinden - reflecteren - bijsturen, werken vanuit wat ik het allerleukst vind om te doen. Allerminst vaag als je het mij vraagt. 

Een lichte verontwaardiging maakte zich van mij meester. 

Tegelijkertijd een zucht van 'waarschijnlijk denken meer mensen die me niet kennen zo'. 

 

Waar is mijn website voor bedoeld? Het is mijn visitekaartje en uithangbord van wat ik doe, wie ik ben. Die avond doorpratend werd me duidelijk dat mijn website meestal bezocht wordt door mensen die mij kennen,met me hebben samengewerkt of naar me worden doorverwezen.

 

Google LUCHT!, dan kom je niet bij mij. Evenmin als je zoekt op organisatieadvies of interim werk. Ik investeer niet in Google Ads. Mijn SEO is nog verre van perfect. Want ja, ik maak en onderhoud mijn website zelf. Maar dat terzijde. Dus ja, vaak zijn de bezoekers bekenden, collega's. Dan is de website vooral een herkenning. Althans dat zou het moeten zijn. Matcht de mens bij de tekst? Congruent is onze conclusie. 

 

Deze constatering maakt wel dat ik opgelucht naar mijn website kan kijken. Wat ik wil is meer focus op mijn klanten. Dus in plaats van informatie over wie LUCHT! is ook richten op wat je krijgt als je LUCHT! inhuurt en wat er dan anders gaat, of verbetert. Slaat de doelgroep aan op wat er staat? Heb ik de focus te pakken? Veel minder tekst en meer beeld? Ja en dan wel zakelijk.

 

Zakelijke beelden zoeken. Dat is een uitdaging. Een foto met mannen in pak, een dame met een kokerrok, die elkaar de hand schudden. Of een groepje dat om een laptop zit. Gruwel. Dat geeft niet weer waar LUCHT! voor staat.  

 

Zo worstel ik me de laatste dagen van de zomervakantie door mijn teksten. Hoe fijn congruent zijn ook is: wat is de blinde vlek? Zakelijk gaat door mijn hoofd. Mijn doelstellingen, waarde, vertrouwen in mijn kunnen. Hoe verwoord ik dat? Hoe blijf ik trouw aan de missie van LUCHT! en geef ik die een zakelijke uitstraling? Omdat dat beter is.  Zeggen ze. Is het beter? Gaat het meer opleveren? Is dat eigenlijk wel het leidende principe en waar draait het nou eigenlijk echt om? Past bij de missie van mijn bedrijf wel een zakelijke uitstraling. Zou die uitstraling niet veel beter moeten aansluiten bij 'beweging creëren van binnenuit'? Wat is het beeld dat daar bij past? 

 

Oh ja, wat betreft de "soft stuff' of het 'zweverige'. Zweverig zijn we niet, doen we niet, is het niet. Simpel. De soft stuff, ook wel de weg naar binnen genoemd, je eerlijk durven uiten, gaan voor wat je voor ogen hebt en je niet laten afleiden door druk van buiten, is vele malen moeilijker dan het vaststellen van KPI's, een jaarplan of anderen 'harde resultaatgerichte opgaven'. 

Denken anderen daar anders over, prima. Bij LUCHT! gaat het om binnen en buiten met elkaar de verbinden. 

 

De website is continue in beweging en aangepast als gevolg van de feedback.  

Ik ben benieuwd wat jullie vinden. Wat is zakelijkheid en hoe nodig is die zakelijkheid? Of is dit een een onzakelijke actie die bij klanten niet resoneert? 

 

Leuk als je het me laat weten hoe jij hier tegenaan kijkt.

Misschien vind je dit ook interessant

KLAARHEID

 

Vrijdag was ik bij de tryout van de nieuwe voorstelling “Slow Ride” van Tjerk Ridder. De vraag die hij mensen stelt en stelde: Wat was een moment van bevrijding in jouw leven?

 

Mooie vraag. Daar staan de meesten wel bij stil als ze ‘m lezen of gesteld krijgen. Welk moment was het? Wat heeft me bevrijd en waarvan ben ik dan bevrijd? Welke betekenis geef je er aan in je dagelijks leven?

Ik zat behoorlijk moe bij de voorstelling, mijn ogen vielen af en toe dicht, na een week die, achteraf bezien, overvol zat met aanknopingspunten. In slaap sukkelend of niet, de vraag kwam binnen en viel op z’n plek. Blijkbaar. De vraag ontvangen was de opening voor een kleine introspectie.

Lees meer

RONDE GEDACHTEN

 

 "Design is the function of connection. There is nothing more vulnerable than creativity. And what is art when it is not love?" (Brene Brown)

 

We gebruiken en horen vaak het woord verbinding. Ik heb mij, op het prachtige eiland Terschelling, waar ik een maand vakantie kon houden, afgevraagd wat dat nou inhoudt. Hoe het komt dat het er soms helemaal is en dan ineens niet of niet meer. Een beetje aan verbindende introspectie gedaan zeg maar. 

Wanneer voel ik me verbonden? En met wat dan? Wat heb ik er voor nodig, wat zie ik mezelf doen of nalaten? Wat levert het me op? 

Lees meer
bottom of page